preloader

Пон-пет (7:30 - 19:30)

Викенд - итни случаи

Бледски Договор 2

(Поликлиника Букурешт)

Edit

За нас

Д-р Марија Михајлова е специјалист по семејна медицина, која повеќе од 20 години работи во примарното здравство. Како матичен лекар, ординацијата на д-р Михајлова овозможува здравствени услуги од примарна заштита и го следи здравјето на секој матичен пациент. 

Контакт информации

Симптоми: Труење со јаглерод моноксид

 Симптоми: Труење со јаглерод моноксид

Вдишување чад поврзано со пожар е одговорно за повеќето случаи на труење со јаглерод моноксид. Јаглерод моноксид (ЦO) е без мирис, без вкус, безбоен, неиритирачки гас формиран со согорување на јаглеводород.

Клиничка слика кај умерено или благо интоксицирани со ЦО,  главоболка (најчест симптом), малаксаност, гадење и вртоглавица.

Главни симптоми се губење на свет, конфузија, болка во градите.

Најважните интервенции во третманот на пациенти отруени од ЦО се навремено отстранување од изворот на ЦО и администрација на кислород со висок проток со маска со континуиран дотур на свеж кислород.

Првата помош при инхалационите труења се состои од извлекување на затруениот од контаминираната средина, одржување на проодност на дишните патишта кај затруените во кома со поставување во странична положба и по потреба давање на вештачко дишење, кое пак е контраиндицирано при труења со надразнувачки гасови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Сите права се задржани, 2021

д-р Марија Михајлова - Семед