preloader

Пон-пет (7:30 - 19:30)

Викенд - итни случаи

Бледски Договор 2

(Поликлиника Букурешт)

Edit

За нас

Д-р Марија Михајлова е специјалист по семејна медицина, која повеќе од 20 години работи во примарното здравство. Како матичен лекар, ординацијата на д-р Михајлова овозможува здравствени услуги од примарна заштита и го следи здравјето на секој матичен пациент. 

Контакт информации

 Симптоми: Труење со јаглерод моноксид

Симптоми: Труење со јаглерод моноксид

Вдишување чад поврзано со пожар е одговорно за повеќето случаи на труење со јаглерод моноксид. Јаглерод моноксид (ЦO) е без мирис, без вкус, безбоен, неиритирачки гас формиран со согорување на јаглеводород. Клиничка слика кај умерено или благо интоксицирани со ЦО,  главоболка (најчест…

 Препораки за заштита од високите температури

Препораки за заштита од високите температури

Согласно добиените информации од метео-алармот на Управата за хидрометеоролошки работи целата територија на Република Македонија во следните пет дена ќе биде зафатена од високи температури (од 29.07-01.08.2021 година – четврток до недела) во портокалова фаза и за нив важат објавените…

 Што треба да знаете за вакцината против КОВИД-19

Што треба да знаете за вакцината против КОВИД-19

Вакцините против КОВИД-19, во комбинација со ефективно тестирање и со придржување кон постојните мерки, се од пресудна важност за да се стави пандемијата под контрола. Со неколку потенцијални вакцини одобрени од Светската здравствена организација, земјите, вклучително и  Македонија, започнаа со…

 Што се Д-димери и зошто се испитуваат?

Што се Д-димери и зошто се испитуваат?

За време на пандемијата предизвикана од коронавирусот, за жал, ретки се тие кои не се сретнале со поимот Д-димери. Многумина досега имаат направено и испитувања за оваа вредност во крвта. Ние, ќе се обидеме најкратко да ви објасниме околу покачените…

 Британскиот сој го зголемува бројот на заболени од Ковид-19

Британскиот сој го зголемува бројот на заболени од Ковид-19

Расте бројот на новозаразени и на активни случаи со Ковид-19, се повеќе со британскиот сој кој побрзо се пренесува и се шири. Во земјава се уште не е детектирано присуство на јужноафриканскиот сој на вирусот. Кај едно од двете лица…

 Мигрена – лечење и симптоми

Мигрена – лечење и симптоми

Мигрената не е обична главоболка. Таа предизвикува многу силна болка најчесто во пределот на слепоочниците, челото и очите која може да трае од неколку часa до неколку денa. Освен тоа, мигрената може да предизвика чувствителност кон светлина и звук, вртоглавица, гадење,…

 Улогата на антителата кај Ковид-19, зошто се појавуваат нарушувања во коагулацијата на крвта и скок на Д-димери

Улогата на антителата кај Ковид-19, зошто се појавуваат нарушувања во коагулацијата на крвта и скок на Д-димери

Kоагулопатија Ковид-19 (нарушување на коагулацијата на крвта) е едно од најчестите нарушувања на оваа болест. Една неодамнешна студија објавена во Science Translational Medicine сугерира дека циркулирачките антифосфолипидни автоантитела можат да бидат делумно одговорни за протромбичните ефекти на Ковид-19. Што се…

 Намирници што придонесуваат за повеќе витамин Д во човековото тело

Намирници што придонесуваат за повеќе витамин Д во човековото тело

Бројни научни истражувања потврдуваат оти Сонцето е главниот предуслов за лачење витамин Д во организмот, а скоро половина од светското население има недоволно, премалку количество од овој витамин во телото. За да се задоволат дневните потреби на витамин Д, се…

Сите права се задржани, 2021

д-р Марија Михајлова - Семед